hyperventilatie

Hyperventilatie (HV) wil letterlijk zeggen: over- ademen. Bij de acute hyperventilatie is dit plots en heel uitgesproken, bij de chronische HV eerder onopvallend, maar wel voortdurend.

Deze verkeerde, heel subtiele en meestal onbewuste ademhaling is een reactie op allerlei onderliggende spanningen, angsten, verdringingen en frustraties. HV is geen ziekte en zeker geen aanstellerij. Het is evenmin het gevolg van zwakte of van een overbezorgdheid voor zichzelf. Integendeel!

HV is een angst- en spanningssyndroom dat gekenmerkt wordt door meerdere onaangename gewaarwordingen in lichaam en geest. Ze is het gevolg van een te grote, meestal langdurige belasting op het individu. Hierdoor kan het lichaam zich niet of onvoldoende herstellen. De verdedigingsmechanismen geraken uitgeput en de verhouding belastbaarheid/draagkracht is uit evenwicht. Het lichaam protesteert, het schreeuwt om rust en vraagt om daadwerkelijke veranderingen in de levensstijl. De hyperventilatieklachten zijn de ultieme roep van het ware- ik om de roofbouw op lichaam en geest een halt toe te roepen. HV is een vriend –hoe moeilijk dit aanvankelijk ook te begrijpen is- die jou wilt beschermen, die jou wilt duidelijk maken dat je niet goed bezig bent, dat je bepaalde stressoren in je leven ofwel moet aanvaarden, ofwel beperken of zelfs vermijden.

Het revalidatieprogramma bestaat onder andere uit:

  • enkele individuele intake- gesprekken
  • meerdere relaxatieoefeningen in lig en zit + korte stand- by relaxaties
  • het leren opvangen en voorkomen van de klachten
  • het bijbrengen van een andere levensfilosofie
  • het verhogen van de bewustwording van de eigenwaarde
  • aanvaarding en liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf toe
  • het overwinnen van de angsten door een positieve herprogrammering
  • evaluaties en eventueel eindgesprek

De therapie is gericht op het aannemen van een positieve, realistische en gematigde levenshouding om alzo het evenwicht in lichaam en geest te herstellen. Het is een stapsgewijs groeiproces dat resulteert in het herwinnen van de zo geliefde innerlijke rust.

Een aanrader om te lezen zijn de boeken van Chris Lenaerts: http://www.revalidatielenaerts.be/boeken/

Te veel ademen of chronische hyperventilatie is erg schadelijk voor het lichaam.
Door deze ‘verkeerde ademhaling’, (vaak het gevolg van langdurige stress) aan te pakken met behulp van de Buteyko ademhalingsoefeningen, kan je een hele reeks syptomen en klachten uitschakelen. Hiervoor verwijs ik jullie graag door naar Buteyko-therapeut Helga Willems.  Meer info op www.buteykobelgium.be